• За първи път са представени данни за инвестициите в инфлуенсър маркетинга, които за 2020 г. се равняват на 1.5 млн. лв., или ръст от 27%.
  • Най-големият рекламодател в интернет е Efbet, въпреки че по закон пряката реклама на хазартни игри е забранена.

Комуникационният сектор беше сред най-силно засегнатите от пандемията в резултат на намалените маркетинг бюджети. Затова и прогнозите за 2020 г. бяха инвестициите във всички комуникационни канали да отчетат значителен спад. Дигиталните канали обаче опровергаха очакванията. Редица компании засилиха рекламното си присъствие онлайн, а много малки бизнеси се осмелиха за първи път да се позиционират в интернет.

Дигиталната реклама за поредна година процъфтява, като през 2020 г. инвестициите в България достигат рекордните 142.7 млн. лв., което представлява ръст от 15.3% спрямо година по-рано. Това показва проучването AdEx 2020 на браншовата организация „IAB България“, изготвено на база данни, предоставени от 34 от най-големите медийни компании и рекламни агенции, като за по-точно сравнение се събира информация за две години назад.

Големите печелят

Ръстът на дигиталната реклама в България изглежда впечатляващ на фона на средния за Европа. По данни на IAB Europe през 2020 г. пазарът на интернет реклама се увеличава с 6.3% до 69.4 млрд. евро, като на седем от общо 28 изследвани пазара, сред които и България, ръстът е двуцифрен.

Въпреки рекордните за страната ни инвестиции през изминалата година, България остава на едно от последните места по ниво на разходите за интернет реклама на глава от населението – само 10 евро при средно за Европа 87 евро. В допълнение делът й от общите комуникационни вложения остава далеч след телевизионната реклама.

За поредна година големите печеливши от ръста на онлайн комуникацията в България са Facebook и Google, които привличат повече от две трети от общите инвестиции, а коронавирус кризата се е отразила повече на местните играчи. По данните на „IAB България“ вложенията в интернет реклама на локалния пазар, като се изключат технологичните гиганти, са в размер на 34.4 млн. лв., или с 4.5% по-малко в сравнение с 2019 г.

Разпределение по категории

Структурата на пазара остава непроменена от гледна точка на тежестта на основните рекламни категории. С най-голям дял през 2020 г. продължава да бъде дисплейната реклама, на която се падат 71% от инвестициите или 101.6 млн. лв., което представлява близо 15% ръст спрямо година по-рано.

На второ място по тежест е търсенето, което е с 24% дял, равняващи се на 33.9 млн. лв. Тази сума за България е представена изцяло от инвестициите в търсачката на Google. За Европа търсенето расте със 7.8% през 2020 г. и достига 30.3 млрд. евро. „На европейско ниво делът на дисплей рекламата възлиза на 46% от общия обем на пазара, а търсенето е около 42%“, коментира Чавдар Димов, мениджър „Проучвания и бази данни“ в „Икономедиа“ (издател на „Капитал“ и dnevnik.bg и член на „IAB България“ – бел. ред.).

С близо 14% се увеличават инвестициите в категорията „Нейтив и PR“ до 4.3 млн. лв. Въпреки това делът й остава непроменен и през 2020 г., като се равнява на едва 3%.

Около половината от общите вложения на топ 100 рекламодатели са генерирани от първите 20 компании. В класацията влизат 30 нови фирми, като само четири от тях попадат в топ 50. Най-голям дял от пазара на онлайн реклама – 32% заема секторът „Потребителски стоки“, следван от търговията на дребно (16.3%) и финансовите услуги (13.7%). Хазартните компании спадат към категорията „Развлекателни индустрии и медии“, която се нарежда на четвърто място по обем.


Източник: в. Капитал